Lente in de lucht
24 maart 2026 - Inari, Finland
Waar is de sneeuw? Niet hier in ieder geval. Winter wonderland is met de komst van de zon langzaam weggesmolten en maakt plaats voor groene plukjes, grijze ijzel en modderige hopen langs het asfalt. Het is geen fraai aanzicht. Maarja, we moeten het er nog even mee doen. Het even duurt nu echt niet lang meer. 1 week. Komende zondag draai ik mijn laatste shift van het seizoen, en op maandag trekken we eropuit uit met de collega’s voor een dagje samenzijn als vrienden. Er is een outdoor activity, een diner en natuurlijk sauna. Alle ingrediënten voor een mooie afsluiting van een intensief winterseizoen. We hebben allemaal hard gewerkt in behoorlijk extreme en uitdagende omstandigheden. Dat weet je natuurlijk van te voren, maar het mag toch even gezegd worden. De donkerte, de kou, het intensief samenleven en de vele uren waarin we het beste van onszelf gegeven hebben. Vakantie wel verdiend. Op naar een nieuw seizoen!
Ondanks dat de sneeuw grotendeels verdwenen is blijven de gasten komen. Eigenlijk is het veel te warm voor de tijd van het jaar. De ‘normale’ gemiddelde temperatuur in maart is tussen -5 en -10. Door de sterke zon smelt de bovenste laag en bevriest die weer in de nacht, waardoor er een sneeuwkorst ontstaat. Dit seizoen, late winter, wordt ook wel crusty snow season genoemd. In essentie zijn het goede omstandigheden voor activiteiten zoals snowmobiling en snowshoeing en sleerijden met rendieren en husky’s. De temperatuur is echter al weken in de plus. Snowmobiling op het meer is veranderd in waterskiën, aldus de gidsen, en ook niet meer veilig. Door de oneven sneeuwlaag is het moeilijk om de sneeuwscooter onder controle te houden, dus kan die makkelijk kantelen, zeker met een onervaren bestuurder. De motivatie van de gidsen is hierdoor gezonken tot in de natte schoenen, en het hotel heeft uiteindelijk toch wel maatregelen genomen. Jammerlijk genoeg zullen de rendierraces dit voorjaar waarschijnlijk ook in het water vallen.
Tussen het werken door heb ik wel wat vrije tijd genoten. Inmiddels heb ik een eigen kamer want 1 van de huisgenoten is vertrokken naar Madeira, dus ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt en ben verkamerd. Daniela was een fantastische kamergenoot, maar wat ruimte voor mezelf heeft ook zo z’n voordelen. De vermoeidheid is toegeslagen, en onze slaap heeft flink wat te verduren zonder de donkerte. We hebben geen verduisteringsgordijnen, want dit huis is bedoeld voor de winterstaff, dus het is een beetje improviseren om een fatsoenlijke nachtrust te krijgen. Elke dag komt er zo’n 10 minuten daglicht bij omdat we zo noordelijk zitten, weinig tijd om rustig te wennen dus.
Onlangs heb ik een bliksembezoek aan Helsinki gebracht. Ik wilde eigenlijk gaan kijken naar een boerderij, maar het bleek toch dat ik helemaal geen boerderij kan betalen. Maarja, ik had het ticket al geboekt, en Suzy verbleef toevallig in Espoo, dus dan maar even eruit. Dat was heel leuk! We hebben een beetje rondgehangen in de zon, en eindigden in de karaoke bar met allerlei gezellige locals. Een geslaagd uitje! Verder ging ik graag wandelen in het bos. In Finland heb je lavu’s, een houten shelter met een kampvuur plek en barbecue rooster. Brandhout is gratis, je vind het in een kleine opslag, meestal compleet met bijl. Allemaal ter beschikking gesteld door de overheid, wat een fantastisch land! Mijn favoriete lavu ligt langs de rivier, dus er is wat hoogteverschil, maar nu is het pad zo glad geworden dat ik het heuveltje niet meer op kom, dus dat is helaas geen optie meer. Maar gelukkig ben ik niet voor 1 gat te vangen, en heb ik een alternatieve route gevonden. Zo heb ik toch nog even afscheid kunnen nemen van het bos!
Gelukkig is er ook altijd nog sauna! Dat verveelt nooit. En is toch zo gezond! Geweldig voor de bloedcirculatie, het ontspant de spieren en the mind, heel goed voor de huid, die wordt daar erg schoon en je zweet ook nog eens al dat gif uit. Dan is het ook nog eens een slaap bevorderend, inspiratievol en een spiritueel ritueel. In Finland zijn meer sauna’s dan auto’s. En als je niet alleen bent is het natuurlijk ook gezellig, want dit is de plek waar de kleren uit gaan en de gesprekken beginnen. Iedereen is gelijk zonder opsmuk, een mooie basis. Zelf ben ik minstens 2 keer per week te vinden in de sauna, en ik kan me niet eens meer voorstellen dat ik ergens zou wonen zonder sauna. Wat doe je dan in je vrije tijd? Op de boerderij is er sowieso een, maar of er ook 1 in mijn onderkomen is is nog de vraag. Maar ik heb alle vertrouwen en ook heel veel zin om naar de volgende bestemming te gaan.
Voor nu nog liefs uit Lapland!
Ian:25 maart 2026Nice, klinkt als een fijne plek! Geniet er van!
Tessa:3 april 2026Op naar de volgende mooie ervaring! X
Inge Feleus:15 april 2026ben benieuwd hoe het straks gaat op de boerderij!